preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slano

Login

vijesti
Radovi učenika viših razreda na teme zaštite okoliša
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 19. 5. 2020. 13:43

Vrijedilo je zapaziti razne radove učenika od 5. do 8. razreda na ekološku tematiku. Prolazeći hodnicima i učionicama OŠ Slano svojim fotoaparatom uspio sam uhvatiti par takvih radova za koje smatram da bi bilo šteta da ih negdje nismo objavili na mrežnim stranicama škole. I kroz ovu školsku godinu mnogo je bilo takvih kreativnih radova ekološke tematike, koje možda nismo uspjeli uhvatiti u objektiv kamere i objaviti. Vjerujem da je ipak ono najvažnije, trud nastavnika OŠ Slano da prenesu mlađim naraštajima brigu za očuvanje okoliša od onog najvećeg značaja. Iskrenog sam uvjerenja kako će taj trud i napor, kojeg možda šira zajednica i toliko ne vidi imati pozitivne plodove na duge staze. Veliko hvala svim nastavnicama i nastavnicima, kao i učiteljicama koji se trude prijenijeti one prave vrijednosti - u ovom smislu ekološke osviještenosti. 

 

VIDEO:

 


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 2. 5. 2020. 21:35


Dan planeta Zemlje u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se 22. travnja, a ova godina je ipak posebna jer se obilježava 50. obljetnica. 
 Sve je počelo u Sjedinjenim Američkim Državama 1970. , kad su organizirane masovne demonstracije za zaštitu okoliša.
U našoj domovini Hrvatskoj dan posvećen Zemlji organizirano se obilježava od 1990. godine.
Ujedinjeni Narodi su prije deset godina ovaj dan proglasili međunarodnim, a obilježava se u 190 zemalja diljem svijeta s jednakim ciljem – razmišljanjem o čovjekovom štetnom učinku na okoliš i njegovim smanjivanjem. 

 


[OPŠIRNIJE]Dan močvarnih područja
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 22. 2. 2020. 18:50

Nikada nije bilo važnije pripaziti na zaštitu okoliša. Svatko od nas ovisi o prirodi i onome što nam ona pruža i zato nitko ne bi smio ignorirati upozorenja koja stižu sa svih strana. Promjene su već započele, a mnoge od njih već osjećamo i sada. Zaštita okoliša podrazumijeva i očuvanje močvarnih područja.


[OPŠIRNIJE]Sv. Antun Pustinjak - zaštitnik životinjskog svijeta
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 27. 1. 2020. 19:34

Nakon što smo se kroz jedan sat vjeronauka upoznali s likom i djelom sv. Antuna Pustinjaka shvatili smo koliku je blizinu imao taj svetac s Bogom.

Ono što ga je posebno krasilo bio je savršeni sklad, harmonija sa prirodom i svim stvorenjima prema kojima je on iskazivao poštovanje i ljubav.

Njegov primjer i nas poziva na izgradnju što boljih odnosa, kako prema Bogu, tako i prema svemu onome što je on stvorio i na što nas poziva da zajedno s njime sustvaramo i održavamo.


[OPŠIRNIJE]Čuvarica starih znanja obrade vune u O.Š. Slano
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 25. 1. 2020. 18:12

U vremenu kada već demodirane bile starke koštaju 500kn, a vrijede 25kn, proizvođači tenisica smišljaju sve skuplje modele koji u stvarnosti vrijede deset i dvadeset puta manje, za sve fino odgojene potrošače, a to smo svi mi koje su uvjerili  da naša osobna vrijednost jednaka vrijednosti tenisica, mobitela ili jakne koju nosimo, pa sve to poslušno kupujemo pod motom: „Svi roditelji kupuju svojoj djeci pa moram i ja ili : „Pa ne želim da jedino moje dijete u razredu nema mobitel iako ga isti zaglupljuje ili tenisice od bezbroj kuna.“, teško je zamisliti ne tako daleko vrijeme  naših baka i djedova kada su sami izrađivali svoju odjeću i obuću, a njihova stvarna umijeća mogla su se prepoznati u svakom milimetru od njih samih skrojene i izvezene odjeće i nisu se ni u čemu takmičili jedni s drugima već sa samim sobom da postanu svaki put još bolji i vještiji u onom što rade.


[OPŠIRNIJE]Eko-patrola u OŠ Slano
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 22. 1. 2020. 13:09

Kao svake godine do sada odabrali smo po dvoje učenika iz razredne nastave koji predstavljaju eko-patrolu za svoj razred. Njihova uloga je praćanje stanja urednosti, uštede energije kao i pravilnog selektiranja otpada. U tome im pomažu i njihove učiteljice kao i njihov eko-koordinator. 

Ne sumnjamo kako će svoju službu i zadaću izvršiti savjesno i predano. 

EKO-PATROLA:

 

1. razred: 

ROKO KRALJ

DRAGICA JELIĆ

2. razred:

GAŠPAR FRANUŠIĆ 

LEA KREČAK

3. razred:

ANTONIO KMETOVIĆ

KARLOS HUGUET

4. razred:

MATEJ LUČIĆ

ROKO MILIĆ

FOTO:


[OPŠIRNIJE]Izrada ambalaže za maslinovo ulje
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 20. 1. 2020. 19:11

Učenici OŠ Slano zajedno s eko-koordinatorom sudjelovali su u kreiranju ambalaže za maslinovo ulje, koje smo dobili branjem maslina u školskom vrtu.


[OPŠIRNIJE]"Plastični ocean"
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 10. 12. 2019. 18:34

U OŠ Slano 10. 12. 2019. održano je predavanje o potrebi recikliranja, kao i pravilnog selektiranja otpada. Predavanje je održala Romana Toćić, stručna suradnica u realizaciji programa udruge DEŠA.

 

 


[OPŠIRNIJE]Branje maslina u školskom vrtu
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 25. 11. 2019. 19:27

Dana 14. 11. 2019. učenici OŠ Slano sudjelovali su u branju maslina u školskom vrtu. Učenici su se rado odazvali ovoj maloj radnoj akciji. Zajedno sa svojim vjeroučiteljem radosno i skladno pobrali su sve masline. 


[OPŠIRNIJE]Naša briga za stvoreni svijet
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 2. 11. 2019. 18:22

Dana 29. listopada 2019.  učenici 2. razreda OŠ Slano sudjelovali su u maloj, kratkoj eko akciji te ujedno i u samoj edukaciji, kako voditi brigu za stvoreni svijet, koji nam je od Boga darovan.

 


[OPŠIRNIJE]Kravata - istaknut simbol Hrvatske
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 19. 10. 2019. 20:02

Učenici i učitelji OŠ Slano u sklopu udruge Lijepa naša obilježili su 18. listopada 2019. Dan kravate. Tog dana su ponosno kao modni detalj oko svoga vrata svezali kravate, želeći s time istaknuti koliko je ona važan i istaknut simbol Hrvatske. 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan pješačenja
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 19. 10. 2019. 17:28

Učenici Sportske grupe naše škole su u utorak 15. 10. Obilježili Međunarodni dan pješačenja. 
                Osim sportskog duha, koji njegujemo kroz nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, te različitih oblika izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, ovaj dan smo osvijestili i važnost pješačenja, šetnjom do brežuljka Orsule, nazvanom prema istoimenoj crkvici koja potječe iz 15./16. st. 

 


[OPŠIRNIJE]Sv. Franjo Asiški – svetac koji je ljubeći Boga ljubio čitavi stvoreni svijet
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 9. 10. 2019. 20:29

Učenici 2. razreda obilježili su eko-datum sv. Franje Asiškoga. Preko nastave vjeronauka upoznali su se s ovim duhovnim velikanom Katoličke Crkve.  
Franjo Asiški (Asiz, 1181. - Porcijunkula kod Asiza, 3. listopada 1226.) pravim imenom - Giovanni Francesco Bernardone utemeljitelj je franjevačkog reda ili Reda manje braće, suutemeljitelj reda klarisa ili Reda siromašnih gospođa, a njime je nadahnut i Treći franjevački red, koji se danas dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red.

 


[OPŠIRNIJE]Projekt "Zelena čistka"
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 24. 9. 2019. 20:03

Učenici su se rado odazvali ovom projektu te su u petak, 13. rujna 2019. sudjelovali u ekološkoj akciji čišćenja školskog vanjskog prostora. 

"Zelena čistka – Let’s do it Croatia!" je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada. To je najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.
Svi lokalni napori povezani za čišće i zelenije sutra. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

[OPŠIRNIJE]Učenici OŠ Slano obilježili Dan zaštite ozonskog omotača
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 19. 9. 2019. 21:50

Ozonski sloj, nježni plinoviti štit oko Zemlje, pruža našem planetu zaštitu od štetnog dijela sunčevih zraka i čuva sav život našeg planeta. Ozonski se omotač stvara pod utjecajem sunčeve svjetlosti i dio je Zemljine atmosfere od 10 do 50 km iznad Zemlje. Količina ozona u atmosferi je relativno mala (maksimalne koncentracije ne prelaze 0,001 %), no njegova je važnost za život ogromna. Osim toga, ovaj sloj ograničava štetno ultraljubičasto zračenje i njegovo dostizanje do Zemlje, što pruža zaštitu ljudskom zdravlju i čitavom ekosustavu. Debljina ozonskog omotača je oko 3 mm, ali značajno varira uslijed postojećih štetnih utjecaja. “Ozonska rupa” je prvi put primijećena osamdesetih godina prošlog stoljeća, a utvrđeno je da su uzroci njenog nastanka fizikalno-kemijski procesi, u kojima atomi klora i broma iz plinovitih freona i halona razgrađuju molekule ozona. Postupno ukidanje i kontrola korištenja tvari koje oštećuju ozon i time ga smanjuju, pomogla su u zaštiti ozonskog sloja za sadašnje i buduće generacije i značajno doprinijeli globalnim naporima u rješavanju klimatskih promjena.


[OPŠIRNIJE]Eko škola Slano za za majčicu Zemlju
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 10. 6. 2019. 18:44

Razvrstavanje otpada, igre na temu razvrstavanja otpada, predavanja, dječje kazalište i naravno boravak u netaknutoj prirodi Dubrovačkog primorja
U zajedničkoj akciji Općine Dubrovačko primorje, općine Župa i Konavle, a s ciljem edukacije djece i odraslih u dijeljenju odpada, Osnovna škola Slano je u suradnji s partnerima organizirala i igre i druženje preko kojih su se učenici od predškolske dobi pa do 4. razreda vježbali u pravilnom razvrstavanju otpada. Sva djeca su ovom prigodom dobila sokove i senviče kao i prigodne majice sa pozivom na razvrstavanje odpada kako bi svoju poruku širili upravo svojim primjerom. Kazališna predstava za najmlađe također je dodatno obogatila sadržaj ovog projekt a vrijednog pola milijuna kuna, a čiji je cilj potaknuti pučanstvo na smanjivanje i razvrstavanje otpada kako bi se isti ponovno mogao reciklirati.

 


[OPŠIRNIJE]Predavanje o važnosti zdrave hrane
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 30. 5. 2019. 21:06

U ponedjeljak, 27. svibnja 2019. U OŠ Slano održano je predavanje za učenike od 1. – 4. razreda u sklopu projekta „Shema školsko voće“ .  Predavanje je imao gospodin Frano Mihlinić koji je učenicima na prikladan i zabavan način približio važnost zdrave prehrane.


[OPŠIRNIJE]Obilježen Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 23. 5. 2019. 20:38

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Također, taj nadnevak je i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode, čiji je cilj očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora.


[OPŠIRNIJE]Smotra folklora "Na Neretvu misečina pala"
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 21. 5. 2019. 19:22

FS Mali linđo sudjelovao je 17. svibnja 2019. na 35. Smotri  folklora Dalmacije u Metkoviću  „Na Neretvu misečina pala“. Mali linđo je tradicionalno svake godine sudionik ove Smotre predstavljajući OŠ Slano i Općinu Dubrovačko primorje.


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 1. 5. 2019. 20:12

Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen 1969. godine u Sjedinjenim Američkim Državama kad su organizirane masovne demonstracije za zaštitu okoliša. U Hrvatskoj se 22. travnja počeo obilježavati dvadeset godina poslije. UN je taj dan proglasio međunarodnim Danom planeta Zemlje prije deset godina, a danas se obilježava u 190 zemalja diljem svijeta kako bi se skrenula važnost na očuvanje Zemlje, jedinog doma koji imamo. U povodu Dana planeta Zemlje zapitajmo se koliko zapravo znamo o našem planetu te kako kao pojedinci, naoko malim djelima, možemo pridonijeti očuvanju prirodnih bogatstava kojima Zemlja vrvi.


[OPŠIRNIJE]Uskršnje radionice prvašića
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 23. 4. 2019. 21:36

Uoči Uskrsa učenici prvog i četvrtog razreda su sudjelovali u dvjema  radionicama vezanim za tradicionalno ukrašavanje jaja- penganje. To im je bio prvi susret s tehnikom „penganja“ pa su oprezno i ozbiljno pristupili poslu.


[OPŠIRNIJE]Sačuvajmo naše šume i vode!
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 26. 3. 2019. 18:57

Učenici OŠ Slano obilježili su 21. i 22. ožujka 2019. Svjetski dan šuma te Svjetski dan voda. S uređenim panoima, koje su napravili u sklopu likovne grupe, odaslali su jasnu poruku svima.  Kad govorimo o bogatstvima ovih prirodnih resursa Republika Hrvatska se uistinu može podičiti s tim. Na poseban način moramo istaknuti vrijednost voda, za koju smo svjedoci kako iz godine u godinu dobiva na sve većem strateškom  globalnom značenju. 


[OPŠIRNIJE]Volim školu
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 13. 3. 2019. 18:50

Učenici 2. razreda OŠ Slano u prošlom su polugodištu s pedagoginjom Ivanom Penjak Kasavica izrađivali jastučiće za sjedenje, kako nitko ne bi sjedio na hladnom podu, promociju čaja od maslinovog lišća tako što su: osmislili ambalažu za čaj od lišća stabla masline nabranog sa masline iz školskog dvorišta i izložili je zajedno sa fotografijama procesa rada u školskom predvorju.


[OPŠIRNIJE]Spanjivanje Karnevala u Slanomu na Pokladni utorak 2019.
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 9. 3. 2019. 18:22

Karnevala velikog „ko kuća“kojeg su učenici 2. i 4. razreda Osnovne škole Slano ručno napravili i iscrtali sa stručnom suradnicom pedagoginjom prof. Ivanom Penjak Kasavica, spalili smo prema običaju na Pokladni utorak, i to na plaži ispred prostora Vrtića Slano tako da i naši vrtićani i predškolci sa tetama i ravnateljicom Mirelom mogu sudjelovati u spaljivanju Optuženog.


[OPŠIRNIJE]Stvarajmo glazbu, a ne otpad!
JOSIP KAČUNIĆ / datum: 7. 3. 2019. 19:58

Dana 5. ožujka 2019. 2. razred imao je goste – glumicu Justinu Vojaković–Fingler i glazbenika Vicu Ercegovića.  Oni su bili „nagrada“ za prošlogodišnji uspješan rad našeg razreda u sklopu akcije Reciklasičari za ljepšu našu, izrada instrumenata od otpadnih materijala koju je proveo Fond za zaštitu okoliša RH.


[OPŠIRNIJE]RSS


 
 
 
NAPUTAK ZA PROVEDBU PROGRAMA
MEĐUNARODNE EKO-ŠKOLE – metodologija provedbe
 
Cilj programa: ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika škole.
 
Zadaća: odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.
 
Status Eko-škole: je sustav nagrađivanja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini što je osobitost ovog prepoznatljivog i kvalitetnog modela odgoja i obrazovanja. Škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi  prijava za obnovu statusa. Škola mora dokazati da je u provedbi programa, prema zacrtanim smjernicama otišla “korak dalje”, produbila i proširila rad na izabranim temama te sve aktivnosti mora iscrpno dokumentirati.
 
EKO ŠKOLE KAO NAČIN ŽIVLJENJA
 
Međunarodne Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih škola. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima, u svijesti svakog od njih, shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređivanju školskog okoliša. Svi sudionici života u Eko-školi: učenici, nastavnici, administrativno i tehničko osoblje škole, roditelji, javna i mjesna poduzeća, predstavnici lokalne uprave i dr., zajednički poduzimaju niz praktičnih koraka i aktivnosti s ciljem smanjenog opterećenja okoliša.
 
Učenici Eko-škole zainteresirani su i aktivni u prenošenju svoje odgovornosti na obitelj i širu zajednicu, oni žive “EKO”.
 
Eko-škole su program i sustav nagrađivanja. Program može prihvatiti svaka škola u kojoj su svi njeni sudionici voljni odabrati “EKO” kao dugoročni cilj i način življenja.
 
Škole se nagrađuju Zelenom zastavom sa znakom Eko-škole koja se može izvjesiti na zgradi škole ili izložiti u predvorju. Škole također dobivaju i povelju (certifikat) Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, pravo na logo (znak škole) koji će se nalaziti na dopisima, stječu mogućnost medijske promidžbe u Hrvatskoj i svijetu, te različite poklone (računala ili drugu školsku opremu) od predstavnika lokalne zajednice, kumova (sponzora) i dr.
 
Program zahtijeva dosljedno poštivanje zadanih međunarodnih smjernica i kriterija, a ugledni status Eko-škole stiče se kroz četiri osnovna stadija:
 
PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE U PROGRAMU EKO-ŠKOLE
 
IZRADA I PROVEDBA PROGRAMA EKO-ŠKOLE
 
PRIJAVA ZA STATUS EKO-ŠKOLE
 
OBNAVLJANJE STATUSA EKO-ŠKOLE
 
1. PRIJAVA ZA SUDJELOVANJE U PROGRAMU EKO-ŠKOLE
 
Prije prijave Nacionalni koordinator upoznaje školu i sve zainteresirane s programom u cijelosti. Prikaz obuhvaća: provedbu programa prema pojedinim programskim koracima (etapama), važnost i potrebu uključivanja u program s manjim, ostvarljivim ciljevima  čije se ostvarivanje može pratiti, potrebu kontinuiranog rada, jer program ne počiva na jednoj temi nego je trajan-predstavlja dugoročnu opredijeljenost svih segmenata škole, lokalne zajednice i društva.
 
Ukoliko u školi ili lokalnoj zajednici postoji interes za sudjelovanje u programu, dovoljno je o tome pismenim putem izvijestiti Nacionalnog koordinatora. Dopis upućuje i potpisuje ravnatelj škole. Nacionalni koordinator dostavlja potom školi obrazac za prijavu i sve materijale potrebne za cjelovito informiranje o programu i tri nacionalna plakata Eko-škole. Nakon što škola popuni prijavu, Nacionalni koordinator dostavlja potvrdu o uključivanju u program i daje osnovne upute za rad.
 
 
2. IZRADA I PROVEDBA PROGRAMA EKO-ŠKOLE
 
Kako bi postala “EKO” škola treba prihvatiti i u cijelosti provesti program od predviđenih sedam elemenata-“7 koraka”.
 
 
 
2. 1. Osnivanje odbora Eko-škole
 
Odbor Eko-škole čine: ravnatelj, nastavnici (voditelji programa-školski koordinatori), učenici, predstavnici roditelja, nepredavačkog osoblja škole (administrativnog i/ili tehničkog), predstavnici lokalne zajednice, javnih i drugih poduzeća, predstavnici Udruge Lijepa naša ili drugih udruga koje se bave pitanjima okoliša a djeluju u mjestu (gradu, općini, županiji).
 
Svrha odbora je:
 
-       osigurati usvajanje ostalih šest elemenata
 
-       raspodijeliti odgovornost učenicima i u njima razviti svijest o vrijednosti njihovih zamisli
 
-       brinuti o dugoročnoj provedbi programa
 
-       povezati se s upravom škole i lokalnom zajednicom
 
Odbor Eko-škole je “snaga” programa. O radu Odbora vodi se zapisnik s održanih sastanaka i pregled najvažnijih odluka.
 
2.1.1. Odbor najbolje funkcionira ako su u njemu svi gore navedeni članovi. Iznimno je važno da škola “iziđe” iz okvira školske zgrade i da članovi Odbora budu predstavnici lokalne zajednice. Škole na taj način postaju otvorene za javnost jer im se omogućuje šire djelovanje (akcije čišćenja okoliša, ciljane humanitarne akcije, anketiranje građana o ekološkim problemima, obavješćivanje javnosti o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama iz pojedinog područja, o zaštićenim objektima prirode, o postupanju s energentima, prednostima selektivnog prikupljanja otpada i dr.) Učenici članovi Eko-odbora i sami daju inicijative o pojedinim akcijama u i izvan škole i na taj način postaju aktivni sudionici društva.
 
Prije osnivanja Eko-odbora važno je da ravnatelj izvijesti Učiteljsko/Nastavničko vijeće škole o programu i njegovim ciljevima i dobije podršku kolektiva. Tek nakon toga dostavlja se prijava za sudjelovanje Nacionalnom koordinatoru. Nakon prve konstituirajuće sjednice Eko-odbora potrebno je izvijestiti sve sudionike života u školi o njegovim članovima. Popis članova eko-odbora postavlja se u sve školske prostore i na središnji pano, o kojem će kasnije biti riječi. Važno je redovito voditi zapisnike koji moraju biti potpisani. Zapisnici se slažu kronološkim redoslijedom. Dio članova Odbora može se mijenjati s početkom nove nastavne godine (ako su to bili učenici osmih razreda ili njihovi roditelji) pa se dokumentaciji prilaže Odbor u novom sastavu i njegovi članovi. (isto vrijedi i za školske prostore).
 
 
2.2. Ocjena stanja okoliša
 
Prvi stadij svakog programa je pregled trenutačnog stanja okoliša. Prosuđuje se koliko škola opterećuje okoliš, koliko proizvodi otpada, troši energente (struju, plin, mazut) i vodu, kakav je vanjski okoliš škole, te kolika je zastupljenost odgoja i obrazovanja za zaštitu okoliša u aktivnostima škole.
 
Školama se uz Prijavu za sudjelovanje u programu dostavlja i brošura “Pregled stanja okoliša” koja im na jednostavan način, ponuđenim popisom pitanja (odgovori su “da” i “ne”) pomaže izvršiti pregled stanja.
 
2.2.1. Ovu brošuru, zajedno s Upitnikom o provedbi odgoja i obrazovanja za okoliš treba ispuniti, kopirati i  po jedan primjerak dostaviti Nacionalnom koordinatoru. “Pregled stanja okoliša” i “Upitnik o odgoju i obrazovanju za okoliš” su sastavni dio dokumentacije (predstavljaju drugi programski korak). Škola može nakon nekoliko mjeseci ili godinu dana ponovno izvršiti ocjenu stanja okoliša kako bi se vidjelo koliki je napredak  u programu. U tom slučaju ova brošura je “snimka početnog stanja”, a škole na osnovi polazne izrađuju nove (ovisno o ciljevima koji su postavljeni planom djelovanja – programom rada).
 
 
 
2.3. Plan djelovanja (Izrada programa rada)
 
To je bit programa Eko-škole. Škole samostalno izrađuju program na temelju Ocjene stanja okoliša. Odabire se jedan ili više ponuđenih ciljeva koji su u okviru zadanih tema “Voda”, “Energija” i “Otpad” (npr. reciklaža papira, uporaba ekološki prihvatljivih sredstava za čišćenje, štednja energije, štednja vode, brtvljenje prozora). Program treba povezati s redovnim nastavnim planom i programom i postaviti ostvarljive ciljeve. Odrede se eko-patrole. Planiraju se i sve druge aktivnosti od 4.-7.
 
2.3.1. Plan djelovanja (program rada) potvrđuje Odbor Eko-škole. Zadaci i zacrtani ciljevi moraju biti jasni i lako mjerljivi, jer je potrebno pratiti njihovu realizaciju. Najčešće pogreške: općeniti ciljevi (npr. sakupljanje otpada- nedostaju podaci: odlaganje? tko? kada? kako će se mjeriti prikupljeni otpad?) i zadaci (učenici će skupljati otpad - svi ili pojedinačno, po razredima, u mjestu, u školi, oko škole i sl.) ili nisu definirani nositelji.
 
Plan djelovanja (program rada) za određenu temu najbolje je sastaviti u formi izvedbenog programa za pojedini nastavni predmet. Navesti zadatke, nositelje, vrijeme realizacije i osvrt na planirano (tamo gdje je moguće). Sastavni je dio dokumentacije i prilaže se za svaku školsku godinu (ako je škola dulje uključena u program).
 
 
Primjer:
 
Zadaci (aktivnosti): štednja vode i efekti štednje -očitavanja vodomjera, izračun (potrošnja po učeniku u mjernim jedinicama i u kunama), štednja vode u svijetu, izreke o vodi i štednji vode, voda u književnosti, štednja vode u sanitarnim prostorima
 
Nositelji: -eko-patrole i domar (očitavanje, preračunavanje, pregled sanitarnih prostora)
 
-  svi učenici i učitelji zemljopisa, hrvatskog jezika, matematike, fizike i tehničke kulture
 
Vrijeme realizacije: tijekom godine, prvi dan u mjesecu.
 
Ovaj primjer je samo dio aktivnosti predviđenih programom na temu “Voda” jedne hrvatske škole.
 
 
2.3.2. Eko-škole moraju odabrati temu koju će obrađivati tijekom jedne školske godine.
 
U početku je za Eko-škole najbolje i najjednostavnije krenuti s osnovnim temama kao što su otpad, te štednja vode i energije. To su obvezne teme koje je potrebno provoditi od početka te čitavim tijekom provedbe programa. Kasnije, nakon što ovladaju metodologijom Eko-škole razvijaju ostala tematska područja, kao što su  zdrav život, održivi prijevoz, bioraznolikost, školski okoliš, buka, klimatske promjene, Agenda 21 i sl.
 
Lijepa naša je priredila nekoliko priručnika koji služe kao pomoć pri implementaciji pojedine teme te daju smjernice za njihovu realizaciju kroz redovnu nastavu i izvannastavne aktivnosti.
 
Priručnici koji su do sada tiskani su Otpad, Voda, Energija, Promet i Zdravi život.
 
 
 
2.4. Praćenje stanja i ocjenjivanje
 
Vođenje zabilješki i vrjednovanje stanja je ono što Eko-školama daje posebnu vrijednost i vjerodostojnost, naglašavajući stalno provjeravanje napredovanja prema cilju. Praćenje stanja razrađuje se u suglasju s planom djelovanja (izradom programa). Prati se i ocjenjuje jesu li ostvareni ciljevi, bilježi se svaki uspješan postupak i predlažu postupci za neriješene probleme. Prema mogućnostima, učenici trebaju biti ti koji će provoditi praćenje (vodi se eko-dnevnik, izrađuje foto-dokumentacija, video zapisi, postavljaju izložbe prilikom Dana Eko-škole-Projektnog dana).
 
2.4.1. Eko-patrole
 
Osim učenika članova Odbora Eko-škole važnu ulogu u programu imaju i eko-patrole. To su skupine učenika zadužene za kontrolu i praćenje rada na određenoj temi i/ili pojedinim parametrima. Oni “nadgledaju” postupanje ostalih učenika, ali i odraslih i o tome vode svoje zabilješke (u  posebne bilježnice, tabele, liste, na oglasnoj ploči). Učenici su najobjektivniji kritičari koji ne štede riječi pohvale, ali niti pokude za ono što nije dobro i valja mijenjati. Ne mogu se postaviti kriteriji o broju učenika u jednoj eko-patroli niti o njihovom ukupnom broju, jer to ovisi o veličini škole.
 
Organizaciju, broj članova, raspored rada, zaduženja, način bilježenja odredit će Odbor imajući u vidu sve parametre koji utječu na cjelokupni rad škole (jedna ili dvije smjene, broj učenika: do 150, 150-300, do 500, iznad 500, jedna, dvije ili više područnih škola broj učenika putnika, prijevoz učenika-organiziran ili ne i dr.)
 
 
2.5. Rad prema nastavnom planu i programu
 
U sklopu redovne nastave obrađuju se teme određene Planom djelovanja (interdisciplinarnost), a teme o zaštiti okoliša o kojima se uči u sklopu redovne nastave trebaju utjecati na način rada čitave škole. Pripremaju se pojedinačne praktične aktivnosti u školi ili izvan nje.
 
2.5.1. Svaki učitelj/nastavnik će u izvedbenom programu svog predmeta/područja izdvojiti nastavne jedinice koje se odnose na provedbu programa Eko-škole. Ovisno o predmetu, broj nastavnih jedinica je različit, ali svi moraju dati svoj prilog. Ukoliko se izabranoj temi djelovanja posveti dio nastavnog sata (uvodni dio ili ponavljanje na kraju sata) to se posebno označava u dnevniku rada. Uz popis nastavnih jedinica po predmetima, dokumentaciji se prilaže i uzorak priprema. Potrebno je na razini škole dogovoriti način označavanja ovih nastavnih jedinica u dnevniku rada. Označavanje je jednoobrazno za sve učitelje/nastavnike. Dokumentaciji prilažete i presliku jedne stranice dnevnika rada razredne/predmetne nastave s označenim sadržajima.
 
2.6. Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija
 
Potrebno je uključivanje čitave škole i šire zajednice stalnom promidžbom, naročito povodom Dana Eko-škole (jedan dan u godini po izboru Odbora Eko-škole-Projektni dan). U školi se postavi stalni oglasni pano Eko-škole. Školske novine mogu poslužiti za promicanje programa ili se mogu osnovati posebne novine Eko-škole. Održavaju se predavanja s ekološkim temama. Razmjenjuju se informacije s drugim školama u zemlji i inozemstvu. O radu Eko-škole obavještavaju se mjesne novine, radio i TV. Organiziraju se akcije na koje se pozivaju mediji.
 
2.6.1. Označavanje i oglašavanje programa u školi
 
Škola koje je uključena u Međunarodni program Eko-škola dobiva prilikom uključivanja tri nacionalna plakata. Poželjno je da se plakati urame i postave u ured ravnatelja, zbornicu i uz stalni pano Eko-škole. Uz plakat se stavlja i Potvrda o uključivanju u program. Stalni pano Eko-škole mora sadržavati sljedeće: sedam programskih koraka (uz prvi se stavlja popis članova Eko-odbora i njihove funkcije, a uz sedmi korak-tekst ili slogan koji predstavlja Eko-kodeks škole).Pored programskih koraka, mora biti i službeno znakovlje: Međunarodnog koordinatora (FEE-Foundation for Environmental Education), Nacionalnog koordinatora (Udruge Lijepa naša, Zagreb), znak Eko-škola i znak (logo)škole uključene u program. Sva četiri znaka trebaju biti iste veličine.
 
2.6.2. Određivanje znaka (loga) škole
 
Najčešće se na razini škole raspiše natječaj među učenicima za idejno rješenje znaka škole. To može biti dio spomeničke/graditeljske baštine mjesta, povijesni znak škole, zaštićena biljna ili životinjska vrsta tog područja, biljna kultura po kojoj je kraj poznat, reljefno obilježje kraja  i sl. Poželjno je da znak bude što jednostavniji da se može lakše računalom prenijeti na dokumente nakon što škola dobije status Eko-škole.
 
 
2.6.3. Promjenjivi pano
 
Postavlja se neposredno uz stalni pano, a svrha mu je: izvješćivanje o svim mjerenjima, provedenim akcijama, anketama, fotografije učenika u akcijama, tekstovi iz tiska, intervju s učenicima koji su u eko-patroli, osvrt na rezultate mjerenja, polugodišnje izvješće o postignutom, obilježavanje prigodnih datuma, organizacija i dojmovi s Projektnog dana.
 
2.6.4. Projektni dan-Dan Eko-škole
 
Bilo koji dan u godini, po odluci Odbora Eko-škole, kada učenici predstavljaju program i rad široj javnosti (roditeljima, uzvanicima, predstavnicima lokalne uprave i ostalim uzvanicima). Način organizacije nije propisan, ali iskustva govore da je najbolje organizirati radionički tip nastave. Tog dana svi nastavni predmeti su podređeni temi (području rada) Eko-škole. Dogovor i odluku o organizaciji radionica i/ili nastavnih sati donosi Učiteljsko/Nastavničko vijeće, a sve potvrđuje Odbor Eko-škole (u dokumentaciji mora postojati pisani trag o ovoj odluci). Najbolje je javno oglasiti nazive radionica i omogućiti učenicima da prema svojim sklonostima/sposobnostima sudjeluju u pojedinim radionicama. U organizaciju, pripremu i izvedbu radionica, na javnu prezentaciju i /ili predavanje poželjno je što više uključiti roditelje. Zajedničke radionice daju vrhunske rezultate. Sve aktivnosti potrebno je dokumentirati (foto dokumentacija, video i/ili audio zapis, školske novine, dnevni tisak).
 
2.6.5.  Suradnja s medijima
 
O uključivanju u program i svim poduzetim aktivnostima izvješćivati lokalni i dnevni tisak (u manjim mjestima obično postoje dopisnici). Pozvati predstavnike tiska da dođu u školu i razgovaraju s učenicima, nastavnicima i roditeljima. U tome školama mogu pomoći i predstavnici javnih poduzeća ili lokalne zajednice koji su članovi Odbora Eko-škole. Izvijestiti i lokalne radio i TV postaje, naročito za vrijeme Projektnog dana ili organiziranja prigodnih akcija u mjestu. Velik udio u svemu tome ima školski list ili novine Eko-škole. .
 
 
2.7. Eko-kodeks
 
To je zajednički dogovor i stav sudionika Eko-škole, a ide u prilog obvezivanju svih čimbenika na “EKO” opredjeljenje škole. U izradi kodeksa sudjeluju učenici, a potrebno ga je izložiti na uočljivo mjesto i dopunjavati onim čemu učenici teže u zaštiti okoliša. Eko-kodeks se može objaviti u lokalnom tisku i široj javnosti. Ovim Eko-škole imaju priliku dati svoj doprinos izradi međunarodnog kodeksa zaštite okoliša-zajedničkoj izjavi o zaštiti okoliša u školama Europe i svijeta.
 
2.7.1. Izrada Eko-kodeksa
 
Svaka škola samostalno određuje način izrade. Najbolje je da Eko-kodeks predlažu i sastavljaju učenici. Škole su ovo pitanje različito riješile: u nekim školama raspisuje se natječaj među učenicima, nakon čega Eko-odbor izabire najbolje prijedloge. Učenici na satu razrednog odjela pismeno daju prijedloge, razrednik odabire najbolje i daje članovima Eko-odbora itd. Dio škola odabire slogan (poznati stih ili izreku), a uz to i nekoliko učeničkih izreka koje zajedno čine Eko-kodeks dotične škole. Eko-kodeks se postavlja na središnji pano i u sve školske prostore, kako bi bio dostupan svima koji uđu u školu.
 
2.8.  Ekološki kviz „Lijepa naša“ ili tzv. osmi element (osmi „korak“)
 
Većina međunarodnih ekoloških programa, uključujući i one koji se provode u Republici Hrvatskoj, ima u svojoj platformi ugrađenu natjecateljsku komponentu ili natjecateljski dio. Međunarodne Eko-škole, premda najpriznatiji model odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj u svijetu i najrašireniji ekološki program, nemaju u svojoj platformi ugrađenu natjecateljsku komponentu koja bi na istovjetan način obvezivala sve zemlje sudionice u programu Eko-škole. Ona se ne spominje ni u načelima odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj, niti u ciljevima zaštite okoliša i održivog razvoja u programu Eko-škole. Ostavljeno je svakoj državi provoditeljici ovog programa i njenoj članici FEE da osmisli i ugradi natjecateljski dio, ili ako provodi zaseban natjecateljski projekt, da taj projekt prilagodi i na odgovarajućem mjestu ugradi u metodologiju provedbe Eko-škola. Pošto se u Hrvatskoj već duže vrijeme provodi natjecateljski projekt iz ekologije primjerenog naziva Ekološki kviz „Lijepa naša“, Hrvatsko povjerenstvo FEE odlučilo je tim projektom obogatiti provedbu programa Eko-škole u Hrvatskoj. Ekološki kviz „Lijepa naša“ zadržava metodologiju provedbe koju je propisao njegov intelektualni vlasnik, tj. Udruga Lijepa naša. Na odgovarajućem mjestu u kalendaru aktivnosti za svaku školsku godinu, upisana je provedba Eko-kviza „Lijepa naša“. Time je provedba ovog natjecanja kao dio  programa Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj i obveza za sve Eko-škole.
 
3. PRIJAVA ZA STATUS EKO-ŠKOLE
 
Nakon ispunjenja postavljenih kriterija o izradi i provedbi programa koji u školi uspješno djeluje najmanje devet mjeseci, Državno povjerenstvo uvidom i provjerom u dosljednost provedbe, pismeno izvješćuje školu o ispunjavanju uvjeta za status Eko-škole. Od prijave za sudjelovanje u programu do prijave za status Eko-škole može proći najmanje devet mjeseci, a najviše dvije godine. Nacionalni koordinator dostavlja potom školi prijavu (Application form) i izjava lokalne zajednice (Local community statement).  Izjavu lokalne zajednice, nakon upoznavanja s tijekom provedbe i aktivnostima škole, potpisuje predstavnik grada/općine i na taj način prihvaća suradnju između grada/općine, Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i Nacionalnog koordinatora. Ova izjava je trajna i obvezujuća za sve potpisnike tako dugo dok škola sudjeluje u programu. Ukoliko se s područja grada/općine više škola prijavljuje za status, svaka od njih ispunjava ovu prijavu, predstavlja program rada i rezultate lokalnoj zajednici, koja svojim potpisom  potvrđuje da kao ugovorna stranka prihvaća sve odredbe navedene u izjavi.
 
 
Nakon nadzornih posjeta, škole po pozivu dostavljaju Nacionalnom koordinatoru kompletnu dokumentaciju o provedbi programa (složenu kronološkim redoslijedom, prema programskim koracima). Sastavni dio dokumentacije su fotografije, elektronički, audio i video zapisi, napisi iz tiska i sve što je navedeno u obrazloženju pojedinog programskog koraka. Nakon pregleda, dokumentacija  se u cijelosti vraća školama jer se program nastavlja u skladu s navedenim smjernicama. Dokumentaciju na ovaj način dostavljaju samo škole koje prvi put stječu status međunarodne Eko-škole dočim škole koje obnavljaju status stavljaju rečenu dokumentaciju na uvid nacionalnom i regionalnom koordinatoru Eko-škola, prilikom njihovog posjeta školi.
 
4. OBNAVLJANJE STATUSA EKO-ŠKOLE
 
Kako bi se zadržao status Eko-škole, potrebno je nakon dvije godine dokazati dostignutu razinu prve godine, ali i korak naprijed u provedbi smjernica odgoja i obrazovanja za zaštitu okoliša. Škola po pozivu Nacionalnog koordinatora dostavlja prijavu za obnavljanje statusa i dokaznu dokumentaciju o provedbi programa prema programskim koracima. Prijavu za obnavljanje statusa potpisuje ravnatelj škole kao i prilikom stjecanja statusa. Iznimno je važno iscrpno dokumentirati svaki programski korak kroz rad na izabranoj temi/-ama. Ukoliko je do dobivanja statusa škola obrađivala jednu temu, kod obnavljanja statusa prikazuje koliko je svoj rad unaprijedila i dokle je stigla s obradom ostalih tema. Prijevoz, zdravi život, biološka raznolikost i brojne druge teme obrađuju se nakon osnovnih (voda, energija i otpad).
 
Provedbu programa nadzire Državno povjerenstvo za Eko-škole u Republici Hrvatskoj. Škole koje se uključe u program, dobit će potrebni tiskani materijal za provedbu programa (brošure, letke, plakate i ostali promidžbeni radni materijal). Zadane smjernice programa ne mogu se prilagođavati, nego ih je potrebno u cijelosti slijediti.
preskoči na navigaciju