preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slano

Login
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Ovogodišnje školske maškare bile su:Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 11. 2013.

Ukupno: 59964
Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Eko škola Slano za za majčicu Zemlju
Autor: JOSIP KAČUNIĆ, 10. 6. 2019.

Razvrstavanje otpada, igre na temu razvrstavanja otpada, predavanja, dječje kazalište i naravno boravak u netaknutoj prirodi Dubrovačkog primorja
U zajedničkoj akciji Općine Dubrovačko primorje, općine Župa i Konavle, a s ciljem edukacije djece i odraslih u dijeljenju odpada, Osnovna škola Slano je u suradnji s partnerima organizirala i igre i druženje preko kojih su se učenici od predškolske dobi pa do 4. razreda vježbali u pravilnom razvrstavanju otpada. Sva djeca su ovom prigodom dobila sokove i senviče kao i prigodne majice sa pozivom na razvrstavanje odpada kako bi svoju poruku širili upravo svojim primjerom. Kazališna predstava za najmlađe također je dodatno obogatila sadržaj ovog projekt a vrijednog pola milijuna kuna, a čiji je cilj potaknuti pučanstvo na smanjivanje i razvrstavanje otpada kako bi se isti ponovno mogao reciklirati.

 


(FOTO: Maja Stanić)

Osnovna škola Slano, već niz godina prednjači u svojim ekološkim nastojanjima pa je još 2008. Pozvala na zabranu plastičnih vrećica i zamjenu istih platnenima. Koliko smo na pravom putu svejedoče akcije zabrane plastičnih vrećica, tanjura, čaša pa čak i slamki na cijelom naprednom svijetu, a i u ponedjeljak snimljena fotografija majkovske kornjače na velikoj plastičnoj vreći  bačenoj u lokvu u Majkovima.
U lokvi u Majkovima osim plastike obitava i invazivna američka kornjača koju je neki neupućeni dobronamjernik protivno svim propisima zaštite autohtone vrste, ubacio u Majkovsku lokvu i tako ova ugrožava i samu zaštićenu Majkovsku kornjaču. 
Učenici su u Majkovima posjetili kuću Meda i čuli predavanje o ugozi pčela ponajviše razarajućim pesticidima koje neupućeni ljudi koriste iako su zabranjeni, kažnjivi i za zdravlje čovjeka pogubni. Iako promotori Cidokora govore kako ga se može piti, sasvim sigurno ga se može jesti u svim plodovima Cidokorom otrovane biljke. Broj oboljelih od zločudnih bolesti u ovom našem rajskom primorskom raju upravo je recipročan korištenju otrovnih i zabranjenih pesticida. 
Pedagoginja Ivana Penjak Kasavica djecu je uputila u bezbjednu šetnju prirodom gdje je dovoljno glasno nogama ili štapom udarati po zemlji i zmije ako ih uopće ima, pobjeći će već od samih vibracija naših koraka. Naravno za sigurnu šetnju dobro je nositi duge hlače i dobre duboke cipele za šetnju. „Na žalost bojim se da su poskoci još samo mit iz narodnih priča, a naša stvarnost brojni pregaženi gušteri/blavori. Osobno sam poskoka vidjela samo jednom u 12 godina od kada živim u Majkovima iako svoje vreme provodim u prirodi “, ispričala je Ivana i djeci predstavila ekološku ručno rađene igračke/suvenire, šarenog dvometarskog poskoka sašivenog od recikliranih materijala, napunjenog heljdom, a posvećenog upravo zaštiti prirode ali i fine motorike naše djece, ugrožene ponajviše kompjuterskim „mišem“,a pod geslom „Čuvajmo naše poskoke, našu djecu i Majčicu Zemlju“. 
Šetnjom prekrasnim Majkovskim poljem i imanjem domaćina Antuna Kraljevića djeca su doista imala priliku uživati u slobodi, čistom zraku, livadama ljepšim od engleskog perivoja, kozama i kozlićima, branjem cvijeća i ljekovitih buketa od ljekovitog bilja gospine trave za svoje učiteljice, slušanju bajke Ivane Brlić Mažuranić ispod velikog duba, šetnji do Majkovske lokve i slušanju o ugroženosti i Majkovske kornjače.
Sve u svemu divan školski dan, terenska nastava i izlet u jednom, no izazovi koji su ispred nas ne mogu se time umanjiti ili odgađati iti jednog trenutka. Sad i ovdje trebamo zauvijek prestati koristiti plastične vrećice, otrovne kancerogene kemikalije poput Cidokora i ˛pogledati kako je moguće smanjiti količinu smeća na nulu. Pokret Zero Waste poziva kupce da svu ambalažu iz dućana ostave u dućanima, a svoje namirnice kući nose bez ambalaže u svojim višekratnim posudama i torbama. Na taj način kupci širom svijeta  djeluju na trgovce koji sami moraju zbrinuti svoj otpad.
I.P.K.

Idi u

FOTO-GALERIJA 1 

FOTO-GALERIJA 2 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju